ELVIDEN.DK
  • Elartikler
    • Philips Hue
    • Eltavlen
    • Afbryder og stikkontakter
    • Lampesteder
    • Kabler og ledninger
    • LED & lyskilder
    • Lysdæmper
    • El-dåser
    • Alarm og overvågning
    • IBI - IHC mv.
  • EL FAQ
  • Nyt om elartikler
  • Billige elartikler
  • Gør det selv el
    • Test din elinstallation - eltjek

Eltavlen er el-installationen udgangspunkt i dit hjem.

Eltavlen er en vigtig komponent i din elinstallation. Der er her forsyningen fra elnettet kommer ind i din installation, ligeledes er det i tavlen dine sikringer og fejlstrømsafbryder er placeret, og hvorfra de beskytter dig og din elinstallation.
Herunder kan du læse mere om de enkelte komponenter der typisk findes i en fordelingstavle / gruppetavle.
Gruppetavle
Gruppetavle, færdigmonteret LK UG 150-12
Gruppetavle - se her >>
Målertavle
Løse sikringer til gruppeafbrydere
Målertavle - se her >>
Automatsikring
Automatsikringer i 2 og 4 polet
Automatsikringer - se her >>
Gruppeafbryder
Gruppeafbrydere for smeltesikringer
Gruppeafbryder - se her >>


​HPFI - Fejlstrømsrelæ - Fejlstrømsafbryder

Picture
HPFI relæ
HPFI relæet sikre dig mod stød, ved at afbryder din installation når der opstår en fejlsituation. HPFI står for Højfølsom, Pulserende, Fejl, I (står for strøm). HPFI relæet er typisk installeret i din gruppetavle, og foran alle sikringer. Relæet måler om den strøm der løber ind i installationen er lig med den strøm der løber ud af installationen - så længe de to værdier er ens, fungere installationen korrekt. Er der f.eks. en løs forbindelse i en vaskemaskine, og en spændingsførende ledning røre ved vaskemaskinen metaldele, vil metaledelene pludselig være spændingsførende og der er risiko for elektrisk stød hvis man røre ved maskinen. Men hvis vaskemaskinen er tilsluttet en jordforbindese, altså den gul/grønne ledning er forbundet fra vaskemaskinen til stikkontakten, så vil der løbe en strøm fra den løse forbindelse, via metaldelen og ud via jordledningen. På denne måde løber der en elektrisk fejlstrøm uden om HPFI relæet (da fejlstrømmen løber til "jord") og relæet kobler derfor straks fra, således der slukkes for strømmen og menesker ikke udsættes for risikoen for stød. Relæet kobler altså ud før end den elektriske strøm løber igennem et menneske og er derfor en meget vigtig sikkerheds komponent i elinstallationen.

I ældre installationer hvor fejlstrømsrelæet ikke er udskiftet sidder der typisk et ældre FI eller HFI. Det har dog været et krav siden juli 2008 at alle el installationer i Danmark skulle være beskyttet af et HFI eller HPFI. 

Et fejlstrømsrelæ har en test knap som man bør teste med jævne mellemrum. Sikkerhedsstyrelsen anbefaler at man min. 2 gange pr. år tester sit relæ, for at sikre sig at det virker korrekt. Dvs. når man trykker på knappen skal relæet straks koble ud. Sikkerhedsstyrrelsen anbefaler også at man får en el-installatør til at måle relæet igennem hvis det er mere end 10 år gammelt. På dette LINK til sikkerhedsstyrrelsen kan du læse mere om hvordan du testet dit relæ, og du kan også se en film om det.

Et nyt HPFI relæ skal installeres af en autoriseret el installatør, som så også kan teste relæet således du er helt sikker på at det virker korrekt.

Udskiftning af et gammelt fejlstrømsrelæ koster typisk mellem 1000-2000 DKK og er en forholdsvis nem opgave for din installatør, hvor du altid kan få et tilbud på udskiftning til et nyt og godkendt HPFI relæ.

Du kan læse meget mere teknisk info omkring HPFI på dette LINK


HPFI og fejlstrømsrelæer relæer i forskellige størrelser, typer og fabrikanter, kan købes online på nettet. Direkte link til HPFI oversigt hvor du kan købe netop det HPFI relæ du mangler.

Se udvalg af HPFI relæer her >>



Sikringer  - Automatsikringer

Sikringer er til beskyttelse mod overbelastning af dine ledninger og installation.
Meget grundlæggende kan man sige at inden i sikringen er der en ledning, som skal brænde over inden dine ledninger rundt i huset begynder at brænde. Når du tilslutter en brugsgenstand til din stikkontakt, f.eks. en elkoger, så løber der en elektrisk strøm i dine ledninger frem til din stikkontakt. Sikringerne er placeret i din gruppetavle således strømmen løber igennem sikringerne inden de løber ud i dine ledninger. Så bliver belastningen for stor, du sætter 2 elkogere i stikkontakten, så smelter tråden inden i sikringen og dermed afbryder strømmen ud til dine ledninger. På denne måde beskyttes din elinstallation mod overbelastning,og i værste fald brand.
Picture
Smeltesikring DO1
Sikringer - se her >>
Picture
Automatsikring
Sikringer i boliginstallationer fås som både smeltesikringer og som automatsikringer. De har samme formål, og automatsikringen gør det samme som smeltesikringen, nemlig beskytter mod overbelastning. Men ved Aautomatsikringen sker det automatisk inden i komponenten, der skal altså ikke udskiftes en fysisk sikring, men blot tændes for knappen når overbelastningen / fejlen er afhjulpet.
Idag udføres de fleste installationer med automatsikringer.
Da sikringerne skal beskytte de elektriske ledninger og kabler rundt i huset, er det selvfølgelig vigtigt at sikring og kabel er dimensioneret til at passe sammen, således kablerne er korrekt beskyttet, og enhver overbelastning smelter / udkobler en sikring før kablerne smelter over og i værste fald forsager en brand. Sikringer beskytter selvfølgelig også installationen i tilfælde af en kortslutning, dvs. hvor f.eks. fase og nul kortsluttes  - her vil der løbe en meget stor strøm som vil kunne forsage en brand. Her smelter / udkobler sikringerne øjeblikkeligt således installationen beskyttes.
I almindelige bolig installationer er det typisk 10 eller 13 amperes sikringer foran en 1,5mm2 ledning til lys og stikkontakter. Mens der typisk anvendes 16Amperes sikringer foran kraftinstallationer til komfur, ovn , vaskemaskine osv. til 16amperes installationer anvendes typisk 2,5mm2 ledninger.

Smeltesikringer til boliginstallationer hedder typisk Neozed D01, og fåes i 2, 4, 6, 10, 13 og 16 amperes udgaver.
Ampere tallet indikere hvor mange ampere der kan "løbe" igennem sikringen inden den smelter / brænder over og afbryder strømmen. Dvs. en D01 16A kan klare 16 ampere uden at smelte, mens en D01 10A vil afbryde ved strømme / belastninger over 10 ampere. Dette kræver grundlæggende så at den efterfølgende kabelinstallation er tilpasset sikringens størrelse. Der skal altså en større leder til at klare de 16 ampere, mens en mindre leder kan anvendes til en 10 amperes sikring. 

Automatsikringer fås typisk i samme størrelser som smeltesikringer, altså med strømværdier fra 2 ampere og opefter. Men ved automatsikringer fås forskellige udkoblingsegenskaber i forbindelse med korte men høje belastninger når foreksempel en motor starter op. Her vil en sikring have en træghed der gør at den ikke smelter så hurtigt. Men ved en mekanisk automatsikring vil udkoblingen ved en stor startstrøm straks give udkobling. Derfor er der lavet forskellige typer af automatsikringer typer A, B, C, og D. Hvor A udkobler ved mindre startstrømme mens type D er mere træg og udkobler først ved en forholdsvis stor startstrøm. I boliger anvendes typisk type B.

For såvel smelte som automatsikringer gælder at de fås til både 2 polet udgave til 230Volt lysinstallationer, og i en 4polet udgave til 400V kraft installationer.

Læs meget mere om sikringer og sikringsstørrelser HER
Læs også om hvordan din tavle skal være mærket HER

Elviden.dk er en hjemmeside, der forsøger at samle relevant viden omkring elartikler mv. Der tages forbehold for fejl i oplysningerne, hvorfor elviden.dk aldrig kan stilles til ansvar for rigtigheden af indholdet på siden. Kontakt altid din el-installatør vedrørende din el-installation.
Forklaringerne på siden er meget forenklede, og der vil være mange tekniske detaljer som er udeladt, men som selvfølgelig er vigtige for den rette og sikre installation - Spørg din installatør hvis du er i tvivl. HUSK ALTID AT AFBRYDE FOR SPÆNDINGEN FØR DU ARBEJDER PÅ DIN EL INSTALLATION.
Er der information, eller forkerte billeder mv. på siden, så kontakt os straks så vi kan få det tilrettet - kontakt os her.
Læs om brugen af cookies på elviden.dk her
  • Elartikler
    • Philips Hue
    • Eltavlen
    • Afbryder og stikkontakter
    • Lampesteder
    • Kabler og ledninger
    • LED & lyskilder
    • Lysdæmper
    • El-dåser
    • Alarm og overvågning
    • IBI - IHC mv.
  • EL FAQ
  • Nyt om elartikler
  • Billige elartikler
  • Gør det selv el
    • Test din elinstallation - eltjek