Befæstigelse af kabler - hvorfor og hvordanLedningskanaler eller kabelkanal
Installation af kabler og ledninger i den faste installation er autorisationskrævende arbejde, men herunder kan du læse lidt om hvilke muligheder der er for at oplægge og fastgøre kabler og ledninger.
Er der tale om kabler der skal nedgraves jorden, så læs mere HER. I stærkstrømsbekendtgørelsen kan man læse helt konkret hvilke krav der er til fastgørelse af kabler i den faste el installation, mens du herunder kan finde en mere generel beskrivelse af de forskellige produkter der kan anvendes til oplægning og beskyttelse af kabler. FIND ALT I BEFÆSTIGELSE TIL KABLER HER --> Kabelkanal / ledningskanal som ses på billedet til venstre, er en oplagt mulig for en synlig installaion. kabelkanaler er ofte lavet af plastik, og består af en "bund" som er uformet. Heri trækkes de kabel og ledninger som ønskes, og der "klikkes" et plastik låg på toppen af u-profilen / bunden, således kablerne er dækket i kanalen. Ledningskanalerne fås i forskellige mål og dimensioner og former til mange forskellige formål og til ét eller flere kabler. Disse kanaler er typisk til indendørs anvendelse og bruges ofte til udvidelse af en installation, eller renovering hvor man ikke kan skjule kabler og ledninger på andre måder. I bunden af ledningskanalerne er der huller således de kan fastgøres med skruer og evt. plugs. Kabelkanalerne kan saves i vinkel / smig med f.eks. en kap geringssav eller lignende, hvilket giver en flot finish. Kabler kan også fastgøres direkte på vægge og lofter fastgjort med bøjler eller kabelclips (se billeder herunder) Disse monteres med passende afstand, således kablet er fastgjort sikkert og stabilt. En typisk afstand mellem clips eller bøjler anvendt direkte på f.eks. et 3G1,5mm2 installationskabel er ca. 20-30cm.
Bøjlerne og clipsene benævnes med en størrelse i mm., f.eks. fås der clips kaldet 7-10 eller 10-14 osv. Dette angiver minimum og maximum diameter på det kabel man vil fastgøre. Dvs. har man et kabel f.eks. 3g1,5mm2 med en diameter på 9mm, bør man kunne anvende clips i størrelsen 7-10mm osv. Hvorimod metalbøjler fås til bestemte diameter, f.eks. 10 mm osv., metalbøjlerne fås med 1 eller 2 "lapper", dette angiver om der er ét skruehul (i den ene side), eller om der er to skruehuller, altså ét i hver side. Vil man have en lidt pænere og måske mere robust el installation, kan kablet trækkes i et rør (se herunder). Disse fås som standard i 16 eller 20mm udvendig diameter. De fås i plastrør som oftest anvendes indendøres, men de udvendige installationer med rør ofte laves med stålrør. Disse rør kan fastgøres med clips, men oftest med kabelbøjler som herover. Til plastrør fås en bukkefjeder som stikkes ind og røret, og på denne måde kan det bukkes og bøjes til installationen. Ligeledes fås der til begge typer rør en række af fittings som samlemuffe, bøjninger osv.
Skal man have mange kabler fastgjort f.eks. frem til en eltavle osv. så kan man enten vælge en stor kabelkanal, eller bundte kablerne og fastgøre dem med et bøjlebånd som ses her til højre. Bøjlebåndet afklippes i de ønskede længder med en skævbider og skrues så fast til muren eller loftet på hver sin side af et bundt med kabler.
Der findes også mange andre produkter til fastgørelse af kabler og ledninger, alt efter behovet. Til større installationer med mange kabler, findes der f.eks. kabelbakker, gitterbakker, kabelstiger osv.
Men husk at selve installationen af kabler er en autorisationen krævende opgave. Du kan købe de mange spændende produkter til fastgørelse af kabler i de mange forskellige shops med billige elartikler. |